
Oxveckorna börjar gå mot sitt slut och årets första lön har precis landat i plånboken. Som CityNytt rapporterat så kom våren tidigt i år och då gäller det att snabbt ta vara på den nya säsongens råvaror.
Om du gillar viltkött eller kanske till och med jagar själv gäller det att passa på. Den 31 januari är nämligen slutdatum för all jakt på bland annat hjort, vildsvin och rådjur. Vill du vara mer ekonomisk kan du istället gå på drev i frysboxen hemma – där ligger alltid någon köttbit och idisslar.
1. Boeuf bourguignon med purée de pommes de terre
Om du vill drömma dig bort till en vår i Frankrike så har vi en fransk gryta som ger dig ro, kärlek och längtan. Vi pratar såklart om den klassiska Boeuf bourguignon. Passar perfekt för matlådan eller vardagsmiddagen då den är tidseffektiv och billig.
Att använda nötkött i grytan är det klassiska receptet men vi vill tipsa om att gå ut och jaga innan jaktperioden för dovhjort tar slut. Hjortkött passar fint till denna gryta och passa på att göra en fin hjortfond som du kan använda till grytan.
Tillagning:
Börja med att stycka och putsa din fina dovhjort, skär sedan i mindre bitar. Bryn sedan köttet i en stekpanna med smör där de ska få en fin yta, lägg sedan över köttet i en gryta. Tillsätt hackad svensk lök och vitlök i grytan, bryn till fin färg. Tillsätt din hemmagjorda tomatpuré som du gjorde på svenska tomater från sommaren och stek detta tills den metalliska smaken försvinner. Häll i ett gott rödvin, vi vill tipsa om regionen Bordeaux. Tillsätt även en skvätt vatten, din egengjorda hjortfond, timjan och rosmarin. Låt nu sjuda i 1,5 timme.
Medans grytan blir mustig och fin, steker du smålökar, sidfläsk och champinjon i en stekpanna till de fått en fin färg. Dra sedan ner blandningen när grytan är klar.
Servering:
Grytan passar bra med purée de pommes de terre som den vanliga svensken skulle kalla potatismos. Häll upp ett glas rödtjut så är du hemma.
2. Jordärtkockssoppa med krispiga jordärtskockschips
Vill laga en middag som känns som en varm kram? Denna soppa är i säsong nu under våren som är både billig och enkel att göra. Receptet passar den frusna och hopplösa hemmakocken.
Tillagning:
Skala lök och jordärtskocka, hacka sedan ner i mindre bitar. Spara skalet av jordärtskocka till garnityr Stek löken med en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan bitarna av jordärtskockor, en skvätt vin och vatten. Till sist ska du smula ner buljongtärningar. Koka nu under lock i 20 minuter tills bitarna av jordärtskockorna är mjuka.
Medans soppan puttrar tar du fram en kastrull med en neutral olja, se till att oljan täcker kastrullens botten. Lägg i jordärtskocksskalen när oljan är varm. När oljan är varm, dra ner skalet i den heta oljan. Fritera i 2-3 minuter, lägg sedan på ett galler alternativt hushållspapper.
Därefter mixar du soppan till en mjuk och slät konsistens och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Lägg upp soppan i en djup skål där du garnerar med dina egengjorda chips, hackad persilja och en skvätt god olivolja.
3. Ugnsrostade rotfrukter med kyckling och hemgjord béarnaise.
Ett tips från coachen – köp en hel kyckling och skär upp den hemma. Det finns många underhållande Youtube-videor som ger en fullständig genomgång. Spara resterna, det är viktigt till senare.
Tillagning:
Kombinera detta med vårens klassiska råvaror. Skiva grova potatisklyftor, palsternacka och tvätta några brysselkålshuvuden. Lägg dem på en enkel plåt med lite olja och salta efter behag. Sätt ugnen på 225 grader, 25 minuter räcker gott. Ta vara på tiden, värm en stekpanna och lägg i smör, gärna lite extra. Vänd köttet snabbt för att kapsla in fukten med stekytan. Se till att alla bitar är genomstekta, rå kyckling är inget att leka med.
Sås:
Spara fettet från stekpannan och tillsätt smält smör. Blanda med äggulor och lite vinäger för att få en tjock béarnaisesås. Tillsätt salt, peppar och dragon för att runda av smaken.
Också äpplen är i säsong. För att riktigt fånga in känslan av husman gäller det att passa på och förbereda ett klassiskt äppelmos.
Servering:
Låt köttet vila i några minuter medan du lägger upp grönsakerna. Till detta passar den lätta, beska smaken av en ljus lager (med eller utan alkohol). Äppelmoset ger en bra söt smakbrytare till köttet och rotfrukternas sälta.
4. Smakrik grönsakssoppa à la Farmor
Min farmor Agneta är en konnässör när det kommer till återbruk och att riktigt mjölka varje del av matlagningsprocessen. Kom ni ihåg att spara kycklingresterna? Bra. Alla ben och små restbitar passar utmärkt för en kycklingbuljong. Komplettera den med ett urval av rotfrukter och servera med grilled-cheesemackor – en smakupplevelse från ovan.
Tillagning:
Krama dina nära och kära. Torr-rosta benen i ugnen för att utvinna extra karaktär. Koka benen med hela bitar purjolök, gullök, vitlök, morot, timjan, persilja, salt och hela pepparkorn. Låt det ta tid. Sänk värmen när vattnet kokat upp och låt det puttra i en till två timmar.
Förbered större bitar potatis, morot, palsternacka, purjolök och viktigast av allt – rotselleri. Häll av buljongen i en ny kastrull och fyll upp med dina färska råvaror. Sen är tid allt som krävs.
Tillbehör:
Medans soppan kokar är det dags att förbereda mackorna. Välj ett ljusare bröd och bre smör över alla ytor. Värm en torr stekpanna och lägg på skivorna. Skiva valfri hårdost och låt den smälta i värmen mellan två brödskivor. Lägg in de färdiga mackorna på en plåt i ugnen med låg värme och smaka av soppan.
Servering:
Skiva bröden i två och servera med en het skål soppa. Om du vill ha lite styrka är det tillåtet med diverse chilisåser eller lite Sambal Oelek. Gällande dryck kompletterar en torrare cider denna lätta måltid.
Andra råvaror:
Det finns en mängd av andra svenska råvaror som nu är under säsong under våren.
Exempelvis har vi:
Brysselkål
Grönkål
Kålrot
Palsternacka
Rotselleri
Rödkål
Rödbeta
Vitkål
Äpple
Holger Sjöström & Svante Crona 25-01-29