Det är kall regnig tisdag i januari men det verkar inte hindra folk från att stå och köa för en korv på Günters. Kl är 12 och på Karlbergsvägen 66 kryllar det av folk ute på gatan, folk står i regnet och väntar tålmodigt på sin korv, inne i kiosken står Türkes Güclü mitt i brinnande lunchservice. Türkes är ett välkänt ansikte för många, han är korvmästaren bakom Günters i Vasastan, en av de mest populära korvkioskerna i hela stan.

Är du en av grundarna till korvkiosken?
– Nej, korvkiosken har funnits sedan 80 talet och jag var först bara kund och god vän till ägaren. Men för 14 år sedan började jag jobba och idag är det jag som driver kiosken precis på samma sätt som han en gång gjorde.
Hur ser dina dagar ut, är det stressigt?
– Det är mycket att göra men jag har vant mig vid stressen. Jag ska hinna handla, hämta leverans och förbereda maten. Men min familj hjälper till, min fru är till stor hjälp. Mina två barn som är 18 och 20 år hjälper till så mycket de kan medan de studerar. De båda har körkort och brukar hjälpa till med leveranserna.
Är familjen trött på att äta korv nu?
– Inte än, ibland äter vi korv hemma men då brukar jag göra det med pasta eller liknande istället, men man tröttnar aldrig på korv.
Türkes berättar att han alltid haft ett matintresse, hemma lagar han mat från hela världen. Han förklarar att han haft alla jobb man kan tänka sig inom service, han har jobbat med kaffe, på bageri och på andra restauranger. Men han förklarar att han just nu trivs bra i korvkiosken.

Folk brukar köa innan du öppnar, vad är hemligheten bakom era korvar?
– Jag tror att det som lockar folk är att vi har kvalitets korvar i olika sorter med smaker från hela världen. Många kommer också hit för såsen, vi har en sås med 22 kryddor. Hoja hoja är en annan stark sås som många älskar. Men korv är en stor kultur, det har gjorts i alla år och är någonting som samlar folk.
– Det kommer mycket turister som har fått höra om stället. Men också många stammisar, det är roligt och jag tycker om att prata med alla.
Türkes berättar stolt om att korvkiosken blivit omtalad i Leif GW Perssons bok Den döende detektiven. I första kapitlet inleds boken med att huvudpersonen tar en korv där, de beskriver dem med orden “På Karlbergsvägen 66 ligger Günters, Sverige bästa korvkiosk”. Det går ju inte att säga något annat än att Türkes kiosk har en del kulturell status.
Hur ser framtiden ut för dig?
– Jag vill fortsätta jobba här tills jag går i pension. Sedan vill jag att någon som jag litar på ska ta över, det är ett fantastiskt ställe och jag vill att det ska drivas vidare på samma sätt.
Lea Zimmerman