Januari-transferfönstret stänger portarna vid midnatt, natten till fredag den 2 februari, i de mest framstående europeiska fotbollsligorna, såsom Premier League och La Liga. Det är en hektisk period där klubbar har möjlighet att förstärka sina trupper genom att värva nya spelare eller avyttra dem som inte längre ingår i deras framtidsplaner. Så när klockan slår midnatt, kommer fotbollsvärlden att ha en tydligare bild av vilka förändringar som har skett och vilka lag som har stärkts inför den återstående delen av säsongen.

Inatt 00:00 stänger det europeiska transferfönstret för de största ligorna. Foto: Pixabay.

De europeiska toppligorna befinner sig nu mitt i sina säsonger, och det är dags för klubbarna att göra nödvändiga justeringar i sina spelartrupper. Halvvägs genom säsongen ges alla lag möjlighet att kompensera för eventuella brister som har uppstått under höstens gång. Det kan handla om skador, formsvackor eller andra utmaningar som har påverkat lagets prestationer.

För många klubbar är detta också en tidpunkt då de är öppna för att lyssna på bud på spelare som har utmärkt sig och presterat exceptionellt bra under den första halvan av säsongen. Det kan vara en strategisk period för att förstärka truppen och möjliggöra för laget att uppnå sina mål och ambitioner under den återstående delen av säsongen.

Spelaröverföringar och truppjusteringar är inte bara en reaktion på eventuella svårigheter utan också en möjlighet för klubbarna att stärka sitt lag och anpassa sig till den pågående dynamiken i ligan. Besluten som fattas under denna tid kan ha avgörande påverkan på lagets framgång och prestation i nästa fas av säsongen.

Svenska transferfönstret öppnar idag

När det europeiska transferfönstret stänger så öppnas det svenska. Då får de svenska klubbarna chansen att köpa och sälja spelare för att kunna förstärka sina trupper. Den stora snackisen är om djurgårdstalangen  Lucas Bergvall som ryktas skriva på för antingen FC Barcelona i Spanien eller den engelska klubben Tottenham Hotspur. Prislappen på Lucas Bergvall kan nå upp till 220 miljoner kronor, enligt Expressen.

Några av de största övergångarna i januari:

Timo Werner – RB Leipzig till Tottenham
Emil Forsberg – RB Leipzig till NY Red Bulls
Andreas Linde – Grüther Fürth till BK Häcken
Giovanni Reyna – Dortmund till Nottingham Forest
Andrea Belotti – AS Roma till Fiorentina
Kalvin Phillips – Manchester City till West Ham United
Jordan Henderson – Al-Ettifaq FC till AFC Ajax
Eric Dier – Tottenham till Bayern München FC
Jadon Sancho – Manchester United till Dortmund
Amanda Nildén – Juventus FC (D) till Tottenham (D)
Linda Sembrant – Juventus FC (D) till Bayern München FC (D)
Madelen Janogy – Hammarby IF (D) till ACF Fiorentina (D)

Deadline Day 2024 för de stora ligorna i Europa
Premier League (England) – 00:00, torsdag 1 februari 2024
La Liga (Spanien) – 00:00 torsdag 1 februari 2024
Bundesliga (Tyskland) – 18:00, torsdag 1 februari 2024
Serie A (Italien) – 20:00 onsdag 31 januari 2024

Text: Edvard Manell.