Den senaste tiden har flera nya musikdokumentärer släppts på olika streamingplattformer. Här presenteras två av dem och vad de handlar om.

I am: Celine Dion

En dokumentär som inte fokuserar på världsstjärnans karriär utan hennes hälsokamp.

År 2022 blev den kanadensiska sångerskan Celine Dion diagnostiserad med den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome. Sjukdomen påverkar det centrala nervsystemet och leder till smärtsamma muskelkramper, muskelstelhet och ger i bland ofrivilliga muskelsammandragningar. Till följd av detta tvingades hon att ställa in resterande konserter av sin världsturné som skulle ägt rum under 2023 och 2024.

Dion har som mål att återvända till scenen, men tills dess valde hon att filma en dokumentär om sin sjukdomskamp. Dion vill sprida kunskap om den ovanliga sjukdomen och hjälpa andra som befinner sig i samma situation. I dokumentären får man följa Dion i hennes privatliv och hur hon tacklar sin sjukdom.

Dokumentären kommer att sändas på Prime Videos, datum är ännu oklart.

Källa: Socialstyrelsen & Aftonbladet

Ett hjärta blir alltid rött

”Ett hjärta är alltid rött” är skildringen av rockbandet Imperiet som föddes ur splittringen av ett av Sveriges största punkband, Ebba Grön. Dokumentären visar bandets väg från uppbrottet till att inta de stora arenorna och Svensktoppen. Samtidigt visas dåtidens Sverige i det världspolitiska rampljuset och hur samhällsengagemang var en självklarhet för artister. Imperiet som från början hette Rymdimperiet blev under 80-talet ett av Sveriges största rockband.

Dokumentären finns att se på biografer sedan den 19 januari 2024.

Bandet Imperiet i Nicaragua. Foto: Tove Falk.

Källa: Folkets Bio.

Text: Molly Packalén.