Handelshögskolan i Vasastan är känd för att vara en av Sveriges mest konkurrensutsatta högskoleutbildningar. Nu krävs minst 1,25 poäng på högskoleprovet för den som ansöker med gymnasiebetyg som grund.

Foto: Juliana Wiklund.

”Vi söker studenter med verklig kunskap, inte bara höga betyg”, säger rektor Lars Strannegård till DN.

Med det strängare antagningskravet vill Handelshögskolan motverka konsekvenserna av betygsinflation. I maj 2023 markerade rektorn kraftfullt sitt motstånd till betygsinflationen på svenska gymnasieskolor i DN Debatt. Han varnade för att prestationsbaserade principer var hotade när elever fick höga betyg utan tillräckliga kunskaper. 

En granskning gjord av Skolinspektionen visar att betyg från elever på prestigefyllda skolor inte stöddes av deras resultat på nationella prov. Det blev noterat eftersom Handelshögskolan tar emot många ansökningar från just dessa skolor med hög status.

Från hösten 2025 måste sökande, oavsett sina gymnasiebetyg, ha minst 1,25 poäng på högskoleprovet. Handelshögskolan hoppas att det nya kravet leder till bättre kvalificerade studenter och minskar avhoppen från utbildningen.

Handelshögskolan i Stockholm är känd för att vara en av Sveriges mest konkurrensutsatta högskoleutbildningar, enligt DN. Årligen antas endast 360 nya elever, och den senaste antagningen till det mest eftertraktade programmet, Business and Economics, krävde att den ansökande hade ett gymnasiebetyg på 19,58 av 20. Detta var innan användningen av meritpoäng, som kommer att införas från antagningsåret 2025.

Det är värt att notera att Handelshögskolan också kräver minst minst 17 i meritvärde från gymnasiet för de som söker med högskoleprovet. Trots att skolan tar in mindre grupper genom alternativa antagningsförfaranden, tillhör den största andelen av studenterna idag de som ansöker med sina gymnasiebetyg som grund.

Text: Marthina Nastasi.