I september förra året fick Elon Musks företag Neuralink grönt ljus för att den första människan skulle få ett chip inopererat i hjärnan, och igår blev det verklighet. Chipet har tidigare testats på råttor, grisar och apor.

Operationen genomfördes av en robot. 64 små sladdar går ut från chippet och in i patientens hjärna och öppnar 1204 tvåvägskanaler. På så sätt ska patienten trådlöst kunna kommunicera med datorer och andra digitala enheter. Tidigare har en apa med chipet inopererat i hjärnan visat sig kunna styra ett datorspel enbart med sina tankar.

Foto: Pixabay

Implantatet är ett kallat N1-chip, och är en slags egenutvecklad robot som gör det möjligt att skriva och styra en muspekare på en dator – enbart genom att tänka. På sociala medier har det beskrivits som något från en sci-fi-film.

Företaget beskriver det som en banbrytande prövning av medicinsk utrustning. Grundaren Elon Musk, som är en av världens rikaste människor, har inte snålat på utfästelser om vad hans bolag kan möjliggöra i framtiden. Bland annat hävdar han att blinda kan få tillbaka synen och förlamade kontroll över sina kroppar.

Hur det blir med det återstår att se, men företaget har nu opererat in ett chip i första människan. Något som väcker både hopp och rädsla runt om i världen.

Text: Elin Pettersson.