Vasaträffen är ett aktivitetscenter för äldre i Vasastan där de skapar gemenskap och lust.

Daniela Milenkovic som jobbar med Vasaträffen. Foto: Marthina Nastasi.

Jag åker några minuter tidigare till Odenplan som jag bruka göra inför en bokad intervju. Både ifall det tar mer tid att hitta vägen till platsen eller för att fixa utrustning innan jag går in. Som tur är var det lätt att hitta Norrtullsgatan, där Vasaträffen ligger. Ett aktivitetscenter för äldre.

Själva byggnaden är vidsträckt och verksamheten verkar dela plats med ett vård- och omsorgsboende. Jag går in och vägleds av röster och musik ner i hallen. Där möter jag en grupp seniorer som utför gympa, alla är koncentrerade och följer noggrant kvinnan som leder aktiviteten.

Jag tar min tid att gå runt. På andra sidan hallen är det inrett med café-liknande bord och stolar, vilket inte är så konstigt eftersom caféet där man kan köpa fika och just nu, smörgåsar, är just där. I rummet träffar jag seniorer som sitter i grupp och pratar, och några som sitter ensamma och läser. Vasaträffen har subventionerade pris för fika och mat, så att alla ska kunna ha råd att ta någonting. 

Fika som Vasaträffen erbjuder. Foto: Marthina Nastasi.

Det är vid caféet som jag träffar Daniela Milenkovic (45). Hon är utbildad till undersköterska och har jobbat i verksamheten i 12 år. Mycket av hennes jobb är att boka artister, föreläsningar och aktiviteter för underhållning i tillägg till hennes restaurang liknande uppgifter. 

Har du sett mycket förändring dessa 12 år? 

– Det har varit mycket förändringar. På ett positivt sätt. Det har ju blivit mer och mer folk, säger hon. Det är piggare seniorer som kommer.

Det påståendet bekräftar jag när jag träffar Pia, en senior som kommer till Vasaträffen nästan varje dag. 

Hur hittade du Vasaträffen? 

– Det var en dag, jag satt på bussen mot Fridhemsplan. Då pratade två kompisar tillsammans om Vasa-träffen. Jag kollade på nätet och hittade det. Jag bor i Kista. 

Pia har varit en regelbunden besökare under nästan ett år och uppskattar träning, sällskap, underhållning och god mat som erbjuds. Det är inget tvivel på Pia när hon berättar vad Vasaträffen betyder för henne. En plats att umgås och ha det roligt. 

– Jag är ensamstående hemma. Jag vill se fram emot att gå någonstans och ha det roligt. Det är det viktigaste. Personalen här är väldigt trevliga. De har alltid någon bra underhållning. Då är jag så glad att komma hit. 

På Vasaträffen är det mycket för alla. Det finns seniorer som kanske inte kan klara alla utföranden till exempel som gympan, men man kan även vara med i gemenskapen och lyssna på, eller sitta i samtal. Just gemenskapen är ett återkommande ord i samtalen med seniorer jag träffar.

Kerstin Andersson (78) och Cecilia Borg (78) kände inte varandra innan Vasaträffen. Båda hittade verksamheten på olika håll. Cecilia bor i det närliggande seniorboendet och Kerstin genom Sveriges pensionärsförening. Nu umgås de på middagar och hemma hos varandra.

Vad är eran favoritaktivitet som ni mest gillar att gå på? 

– Ja, det är alla aktiviteter som man vill gå på. Det är så trevligt nu när man är äldre att gå på aktiviteter som de ordnar här, säger Kerstin 

– Jag är med på yoga, medieyoga, gympa, Tai chi, umgänge med andra, samtal, gymmet och all underhållning, säger Cecilia. 

Hur viktigt är det för er att det finns en sådan plats som ni kan komma till?   

– Det borde vara en möjlighet för alla när man är pensionär. Många är ju ensamma. Det här är ju en möjlighet att kunna träffa likasinnade och ha roligt. Man behöver inte vara ensam här, säger Cecilia. 

– Ju mer man är, ju mer träffar man och lär känna varandra. Då blir det ännu bättre när man har kontakter. Det är gemenskapen. Och att de är så trevliga här. Att de ordnar så bra aktiviteter. Det är någonting varje dag faktiskt, berättar Kerstin å sin sida.

Från vänster till höger: Cecilia Borg och Kerstin Andersson. Foto: Marthina Nastasi.

Under hela mitt besök verkar alla känna sig hemma på något sätt. Seniorer som umgås både med varandra och personalen. Och personalen som fick dessutom skapa en gemenskap bland varandra, efter flera år av att jobba tillsammans.

Vasaträffen är fylld med lust och rolighet som frambringar deras gäster en till chans att växa och uppmuntra sig själva.   

Vad är något som du vill att personer som kommer till Vasaträffen ska känna?  

– Känna glädje, trygghet, gemenskap. Känna sig som hemma nästan, säger Daniela Milenkovic. Man ska ha en meningsfull vardag. Att det finns någonting man kan göra, fortsätter hon.

Lokalen för Vasaträffen. Foto: Marthina Nastasi.

Text och foto: Marthina Nastasi.