Folkhälsomyndigheten (FOHM) har fått i uppdrag att under 2024 utforska vilka åtgärder som finns för att förebygga spelproblem. En del av uppdraget är att de ska kolla på kopplingen mellan köp inom dataspel och spel om pengar.

Under året ska Folkhälsomyndigheten göra en undersökning för att stoppa att unga fastnar i ett spelberoende. I en rapport från Folkhälsomyndigheten har både Spelinspektionen och Folkhälsomyndigheten tidigare tagit upp vikten av att adressera ungas spelande.

Vasastans största internetcafé Inferno Online har bestämt att gäster inte får spela om pengar eller byta föremål i spel med varandra.

Lootlådor

En Lootlåda från Overwatch.
Foto: Blizzard Entertainment.

Lootlådor, eller Loot Boxes som det heter på engelska, är ett koncept som flera spel som till exempel Team Fortress 2, Overwatch och Counter-Strike: Global Offensive gjorde populärt. En lootlåda är en digital låda som går att köpa för riktiga pengar och från den kan köparen få ett ”skin” som ändrar hur något ser ut, som till exempel att ett vapen ser annorlunda ut men fungerar likadant. Eftersom spelen blev allt mer tillgängliga för väldigt unga personer blev det enkelt för unga att börja spela om pengar. Senaste åren har fler spel gått från lootlådor och gått över till “spelpass” vilket betyder att man betalar en gång och sedan låser upp föremål genom att spela.

Text: Aron Lindström