Under måndagen föll domen för mot Kamila Valieva, 17, som innan OS 2022 testades positivt för substansen trimetazidin. Valieva ska stängas av fram till december 2025 då det gått fyra år sedan det positiva dopningsprovet lämnades. Detta efter beslut av Cas, idrottens skiljedomstol.

Rysslands egna antidopningsbyrå Rusada kom redan för ett år sedan fram till att Valieva inte skulle hållas ansvarig och straffas så denna nya dom har skapat ilska i Ryssland. De menar att det bedrivs en agenda mot landets idrottare.

”Tyvärr är Cas beslut negativt, men att räkna med objektivitet och opartiskhet från den internationella strukturen kan vi inte göra längre. Det vet vi från de fall där OKR är inblandad”, skriver kommittén enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Dopningstestet hölls förvarad på Karolinska universitetssjukhuset i Sverige i en och en halv månad för analysering, vilket har ifrågasatts av Rysslands olympiska kommitte, OKR. Anledningen till fördröjningen ska ha varit personalbrist, vilket OKR inte som en tillräcklig förklaring utan ser det som en krigsförklaring mot rysk idrott och att, i det kriget, är alla medel tillåtna.

Text: Linn Rönnlund