Marthina Nastasi

Detta är en kommenterande text.
Analys och ställningstagande är skribentens.

Fritt fall (Anatomie d’une chute) är skriven av Arthur Harari och Justine Triet och har enligt recensent Marthina Nastasi, ett av de bästa filmmanusen från 2023. Den har fem Oscarsnomineringar 2024, bland annat för bästa regi, bästa manus och bästa film.

Vi får först lära känna Sandra Voyter (Sandra Hüller) och hennes 11-årige son, Daniel (Milo Machado-Graner) som blev blind efter en olycka och har en ledarhund som heter Snoop. Sandra och hennes man Samuel Maleski (Samuel Theis) är båda författare och har flyttat till Samuels hemstad i sydöstra Frankrike.

Det är ungefär 15 minuter in i filmen som Daniel hittar sin pappa livlös i snön. Han har ramlat från fönstret på tredje våningen, eller det är det som börjar ifrågasättas. Sandra blir snabbt anklagad för att vara involverad i sin mans död. Och hennes och Daniels liv börjar dissekeras av de franska myndigheterna.

Det är här vi verkligen får leva filmens titel. Sandras advokat, Vincent Renzi (Swann Arlaud) är den första av många som försöker återskapa fallolyckan. Det blir väldigt tekniskt, väldigt objektivt. Men missförstå mig inte, det här är inte en film om ett mystiskt brott eller sanningen om huruvida Sandra dödade Samuel eller inte. Det är mycket mer än så. Det handlar om hur ett ögonblick av ditt liv kan avgöra hur andra ser på dig, att människor i själva verket är mycket mer än ett enda bråk, en enda olycka eller en enda dålig dag.

Sometimes a couple is kind of a chaos and everybody is lost. Sometimes we fight together and sometimes we fight alone, and sometimes we fight against each other, that happens. – Sandra Voyter, Anatomy of a Fall

I rättssalen döms Sandra utifrån de relationsproblem som hon och Samuel stod inför innan hans död, allt detta medan Daniel hör allt, och hans egen uppfattning av Sandra blir förvriden. Det är i de här stunderna vi får några av de bästa prestationerna i filmen och de bästa replikerna som levereras av både Hüller och Machado-Graner. Jag kan inte låta bli att säga att det även finns en tredje part som har gjort en fantastisk prestation, och det är Messi, hunden som spelar Snoop i filmen. Vid en viktig händelsen som blir en vändpunkt i filmen stal Messi hela scenen.

Personligen tyckte jag att den här filmen var otroligt välregisserad och hade ett bra tempo, men det är karaktärerna och handlingen som gjorde den här filmen omöjlig att slita sig ifrån. Min enda negativa åsikt skulle dock vara att jag tycker att Anatomy of a Fall inte är en Oscarsvinnande film, och jag undrar varför den inte nominerades till den internationella kategorin, där den definitivt skulle ha varit en stark utmanare. Vad som än händer kommer jag att se fler Justine Triet-filmer i framtiden, särskilt om de har Sandra Müller i den.

Stjärnor: 4,5/5

Text: Marthina Nastasi