Roslagsbanan har varit drabbad av många förseningar och inställda avgångar på grund av den kalla vintern och snön. Många resenärer har upplevt trängsel och strul till följd av vagnproblemen.

Flera ersättningsbussar fick förra veckan sättas in till följd av olika signalfel. Många resenärer påväg till jobbet fick vända om eller handskas med långa väntetider. Tågen har varit präglade av problem under hela vintern och i rusningstid kan det bli riktigt trångt ombord på vagnarna.

Kylan är den främsta anledningen till problemen, uppger SL:s presskommunikatör Natalie Nordenswan till Mitt i Vasastan. Kyla och snö kan leda till att avgångar ställs in och att de kör med kortare tåg. När det snöar blir tågen tunga så de måste tas in till depån på Stockholms Östra för upptining. Att Roslagsbanan blir såpass påverkad av vädret beror på att tågen och tekniken är gammal och omodern.

Dessutom har flera av tutorna slutat fungera på de nya tågen. Tutorna fylls med is och snö vilket gör att ljudet dämpas. När tutorna är trasiga får tågen inte köras utan de måste tas ur bruk för att tinas upp.

SL och leverantören jobbar på att lösa problemet och SL hoppas på en lösning så snart som möjligt.

Text: Blenda Andersson