Foto: Pressbild Stockholms stadsbibliotek

Stadbiblioteket i Odenplan stänger för renovering i sommar. Förberedelserna är i full gång, och öppettiderna har redan begränsats.

Efter nästan hundra år som Stockholms stadsbibliotek är biblioteksbyggnaden i stort behov av en renovering, skriver Stockholms stadsbibliotek på sin hemsida. Renoveringen ska påbörjas under sommaren, och planeras pågå i tre år framöver.

Under renoveringstiden håller biblioteket stängt för allmänheten, men det innebär inte att verksamheten försvinner. Biblioteket letar nu efter en evakueringslokal på Norrmalm. Böckerna kommer tillfälligt att förvaras på magasin, men vara tillgängliga för beställning. Publika program flyttas till andra bibliotek – Tranströmerbiblioteket tillhör de som redan ökat antalet evenemang.

Foto: Pressbild Stockholms stadsbibliotek

Ny och större barnavdelning

Återinvigningen av Gunnar Asplunds skapelse beräknas infalla under 2027. Den största förändringen för besökarna blir en ny och större barnavdelning under Rotundan.

– Under 20 år har turerna varit många kring biblioteket, från nybyggnad till utveckling av befintligt – en Barnens rotunda har ofta funnits med där. Nu finns den med i förslaget, med en 400 kvadratmeter stor avdelning, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman till Mitt i Stockholm.

Det planeras även för ökade möjligheter till publika program. Bland annat handlar det om förbättrade scener för större och mindre arrangemang, ny plats för kaféet och en digital hub.

Text: Taylor Sipes