Elin Pettersson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En kompis ringde mig för att få råd om hon ska göra botox eller inte. Hon är 26, ett par år äldre än mig, och vill ta bort “ångest-rynkan” mellan ögonbrynen. Men det är väl så det börjar för alla? Om jag ska vara ärlig, jag hade redan bestämt mig i högstadieåldern. Redan då gick snacket om vad man ska fixa för att hålla sig snygg, så länge som möjligt. De coolaste tjejerna i klassen hade ju så kallade “MILF:s” som mammor. 

Jag såg en video på Youtube av humorgruppen JLC i samma veva som min kompis ringde mig och ville ha botox-råd, det var nog därför jag ens reflekterade över hennes samtal denna gången. Det var några månader sen nu, så JLC har redan kritiserats över sitt uttalande i videon om TV4-programmet “Förrädarna”, där skådespelaren Mi Ridell är en av deltagarna. Videon skulle vara en reaktions-video på ett av avsnitten av programmet, men samtalet gled istället in på Mi Ridells utseende och ålder. 

Man tänker ju att hon är en väldigt fräsch 70-åring – men hon är 55. Då är hon inte så jävla fräsch längre, säger Jonas Fageström, 32, som är en av killarna i humorgruppen. 

Det är inget nytt att kvinnors åldrande ses som något fult och skamligt, medan mäns åldrande ses som något sexigt och åtråvärt. Det noterade jag ju redan i högstadiet. Men jag kan inte låta bli och tycka att det är under all kritik när en grupp av män som utsågs till “mäktigast på sociala medier” 2023 av Maktbarometern säger att en kvinna “inte är så jävla fräsch längre”.

Mi Ridell har berättat för Expressen att samtliga medlemmar i JLC, personligen har bett om ursäkt för sitt uttalande. Men när skadan är skedd är goda råd sent ute, som man brukar säga. Problemet är större än så. Problemet är djupt rotat i vårt samhälle och kommer inte att lösas med ett litet ångerfullt förlåt – efter man fått kritik. Problemet handlar inte om att äldre kvinnor vill ta bort en liten rynka här och där. För det tror jag sorgligt nog aldrig kommer att förändras, inte under min livstid i alla fall. Men så länge tjejer i högstadieålder pratar om att de vill skaffa barn så tidigt som möjligt för att de vill vara “unga och fräscha mammor”, så har vi ett problem som är mer rotat än så. 

Många kvinnor har reagerat starkt efter JLC:s uttalande. Själv tycker jag att det är ganska väntat att ett gäng grabbiga killar uttalar sig idiotiskt om en kvinnas ålder och utseende. Så chockad är jag inte – men jag är väl på något sätt besviken på samhället i vanlig ordning. 

“Det spelar väl ingen roll vilken ålder man har?” säger Mi Ridell till Expressen.

På något sätt har hon både rätt och fel i det hon säger. Det spelar ingen roll vilken ålder någon har – som kvinna då. Vi kvinnor kommer ändå alltid vara väl medvetna om vad vi ska ändra med oss själva. För det kommer grabbiga killar, oavsett ålder, alltid vara väldigt noggranna med att berätta för oss. 

Text: Elin Pettersson