Igår var det 22 år sedan den folkkäre barnboksförfattaren Astrid Lindgren gick bort. Hennes kulturella arv lever dock vidare och är än idag ständigt aktuellt, med bostaden i Vasastan som museum och helt nya filmatiseringar på gång.

Astrid Lindgrens böcker och berättelser har sålts i över 165 miljoner exemplar och översatts till 107 språk. Många av böckerna har även filmatiserats, majoriteten som svenska spelfilmer men även utländska filmatiseringar och spelfilmer har gjorts. Både filmerna och böckerna har på senare år varit föremål för heta debatter, bland annat kring språkbruk. Senast 2015 togs n-ordet bort från nyutgåvan av Pippi Långstrump och Pippis pappa fick det nya namnet Söderhavskung. Detta för att ordet ansågs vara ett förlegat uttryck som kan skada barn.

Nu är en uppdatering av Lindgrens verk på tapeten igen, men denna gång med en helt ny tappning. Bolaget Astrid Lindgren AB förvaltar alla rättigheter till författarens verk och jobbar aktivt med att tillgängliggöra dessa för dagens barn. Därmed är flera nya versioner på gång av tv-serier och filmer baserade på Lindgrens verk.

I år är det 22 år sedan Astrid Lindgrens bortgång. Foto: Jacob Forsell.

Astrid Lindgren var en trogen Vasastansbo då hon bodde i sin lägenhet på Dalagatan i över 60 år. Här kom många av hennes böcker till liv, och det var även i hemmet som Lindgren avled den 28 januari 2002. Från lägenheten har man utsikt över Vasaparken, där hon en vinterdag 1944 halkade på en isfläck. Hon blev hemmaliggande med stukad fot, och för att få tiden att gå skrev hon ner berättelserna om Pippi. Sedan 2015 kan man besöka lägenheten under förbokade guidade turer för att lära sig mer om platsens betydelse för Lindgrens författarskap.

Allt från Ronja till Bröderna Lejonhjärta

Ett av de nya verken är den nyproducerade tv-serien som handlar om Ronja Rövardotter. Serien består av två säsonger och blir tillgänglig på Netflix under 2024. Även Vi på Saltkråkan är på gång att göras om till tv-serie producerad av SVT i samarbete med Astrid Lindgren AB. Serien ska utspela sig på 2020-talet och planeras att vara klar för visning 2026. Nyheten om projektet fick ett negativt mottagande och kritiserades för att vara onödig och för att förstöra en klassiker.

På julafton 2023 visades Jul med Astrid Lindgren, en helt ny animering av fem olika berättelser varvat med arkivklipp från Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan. Även Pippi Långstrump planeras att göras om och är just nu på manusstadiet. Dessutom har en ny filmatisering av Bröderna Lejonhjärta varit på gång sedan 2012, men lades på is 2014. Projektet är dock väldigt viktigt för familjen Lindgren och är ännu inte dött.

Trots att det var över två decennier sedan barnboksförfattaren avled så är många av hennes verk fortfarande aktuella. Astrid Lindgren fortsätter påverka barn och unga världen över med sina fantasifulla berättelser om barns olika universum.

Text: Blenda Andersson

Foto: Jacob Forsell