Med ett krossat hjärta följde 18-åriga Milou Emriksdotter med sin pappa till en dartkupp, och blev direkt kär på nytt. Idag är hon en av få kvinnliga professionella dartspelare i den mansdominerade sporten. I vår väntar SM i dart där Milou hoppas på att ta hem förstaplats.

En kvart innan öppning står jag utanför Biljardpalatset vid Fridhemsplan. Här hade jag bara stått som en sista utväg tidigare, när alla andra barer var fulla och klockan var efter dagtid. Nu är det jag och fyra män, som alla hade sina egna biljardköer med sig. En efter en samlas de som flugor utanför ingången. Jag rycker i dörren. Milou kommer till slut, och en kvinna blir två.

Vi slår oss ner vid de två darttavlorna längst in i lokalen. Hon tar fram en röd Mimmi Pigg-sminkväska och förklarar att i den har hon allt som hon behöver för att spela. Hennes pilar är rosa med blått glitter, Peter Wright’s diamond edition för att vara exakt. De passar henne, tänker jag.

– Du ser en dartspelare genom personens pilar, det kommer du aldrig ifrån, berättar Milou Emriksdotter medan hon gör sig redo för att kasta. 

Milou Emriksdotter visar mig vad hon har i sin tävlingsväska: två läppglans, en snusdosa, greppvax, pilar, stolpar, flights och sin telefon.

Vad säger dina pilar om dig?

– Fabulous, svarar hon och brister ut i skratt.

Milou Emriksdotter är en av de få kvinnor som spelar dart professionellt i Stockholm. För två år sedan hade hon sitt genombrott när hon kom tvåa i dart-SM. Nu gör hon sig redo för SM 2024, denna gången med guldet i sikte.

”Jag kom in på darten på grund av ett krossat hjärta”

Milou fann kärleken i dart. När hon var 18 år gammal fick hon veta att hennes dåvarande pojkvän var otrogen mot henne. Med ett brustet hjärta följde hon med sin pappa på dartkupp, utan att ha hållit en pil i hela hennes liv. Hon föll pladask.

– Det var som att jag hade träffat en ny partner. Det här är min drömman.

Efter det var hon och darten oskiljaktiga. Milou visste direkt att det var detta hon skulle göra. Hon älskade det, och idag är kärleken starkare än någonsin, berättar hon. 

Milou Emriksdotter siktar på guldet i dart-SM 2024.

Milou Emriksdotter anser att damer inom dartsporten är underrepresenterade. På senare tid har sporten fått stor mediauppmärksamhet. Detta på grund av det nya stjärnskottet Luke Littler, som tog sig hela vägen till VM-final och tog världen med storm. Men trots den nyfunna publiken och stora mediebelysningen, skulle man enkelt kunna missa att kvinnor också är aktiva inom sporten.

“Syns vi inte, så existerar vi ju inte” 

Milou förklarar hur även de bästa kvinnliga dartspelarna försvunnit under radarn. Hon minns tillbaka till senaste gången en kvinnlig spelare fick uppmärksamhet i media. Det måste ha varit 2019, när Fallon Sherrock blev känd som “Queen of the Palace” under ett World Championship, berättar Milou.

När jag frågar hur hon tror att det kommer sig, svarar hon att damerna helt enkelt är för få. Milou uppskattar att det kanske finns 100-200 aktiva kvinnor inom sporten i Stockholm, motsvarande männen som är runt 500. Darten är väldigt mansdominerad. Detta trots att det faktiskt är en av de få sporter där man är jämlik med sin motspelare, oavsett kön.

Den senaste tiden har darten fått mycket mediauppmärksamhet. Milou menar däremot att en kvinnlig spelare inte har uppmärksammats mycket sedan 2019.

Som kvinnlig dartspelare är det lätt att bli nedtryckt. Vinner Milou en match får hon ibland höra saker som ”åh nej, jag blev slagen av en tjej” eller ett överraskat “men gud vad duktig du är!” från de manliga motståndarna. Kommentarer som många kvinnor inom sport nog kan känna igen.

Skyller på alkoholen

På darttävlingar är alkohol inte förbjudet. Det är en sport som kom till Sverige genom barkultur, och fortfarande är det ofta så den associeras. Milou berättar att många dartspelare hittar ett lugn i alkoholen. Något som inte överraskar mig, då dart verkar vara en sport där nerverna lätt saboterar. Men detta leder också till att män har något att skylla på när de ”beter sig som grisar”, som Milou uttrycker det. Hon skulle däremot aldrig låta en mansgris sätta sig i hennes huvud under en match.

“När du är i din bubbla är det bara du som kan vinna”

Framför tavlan är fokuset allt. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, allting sitter i huvudet. Under uppvärmningen är det bara Milou. Hon brukar lyssna på musik för att träna inför störningsmoment. Då blir det allt från fjortisdunk till heavy metal.

Milou Emriksdotter visar upp sin egendesignade luvtröja med hunden ”Milou” från serien Tintin, med en dartpil i munnen som motiv.

Måste alltid vara alert på jobbet

Milou är rankad som nummer tolv på dart i Nordeuropa. Sporten är däremot inget hon kan försörja sig på. Hon jobbar heltid inom vården som samordnare, men drömmen är att kunna livnära sig på dart. Hade hon varit man hade hon troligtvis redan gjort det.

– Vi behöver fortfarande ha våra jobb, medan herrarna kan ju i princip åka på en darttävling och sen behöver de inte jobba något mer, berättar Milou Emriksdotter. 

Jag tittar mig runt i lokalen. Det är en vardag mitt i veckan och det står en man vid varje biljardbord och skjuter. Snart ska Milou tillbaka till jobbet, och nästa månad ska hon spela i SM. Både hon jag och håller tummarna för guldmedaljen.

Text och foto: Anna Hauser Bark