Imorgon, lördagen den 27:e januari, är det den internationella minnesdagen för Förintelsen. Dagen har uppmärksammats nationellt sedan 2001 och internationellt sedan 2005, men i år är det svårt att undgå hur världsläget har satt sin prägel på dagen. Anton Wigbrand, pressansvarig på Sveriges museum för Förintelsen, beskriver hur museet ser på säkerheten kopplat till världsläget.

På Torsgatan i Vasastan ligger Sveriges museum om Förintelsen. Museet uppmärksammar minnesdagen med utställningar och Förintelse överlevarna Dina och Jovan Rajs har hållit ett föredrag tidigare i veckan. Enligt Anton Wigbrand, pressansvarig på Sveriges museum om Förintelsen, upplever museet inte en ökad hotbild i samband med Förintelsens minnesdag. 
– Vi har alltid en hög säkerhetsberedskap med tanke på att vi jobbar med en fråga som väcker starka känslor. Han beskriver att de är medvetna om att antisemitismen ökar i samhället, men att det inte märks specifikt hos museet och inte heller har resulterat i några direkta hot eller incidenter. Däremot märker de att kommentarerna på deras inlägg ökar om konflikten när museet delar saker som inte har med Israel och Palestina att göra. 
– En del använder vår kanal för att prata om en politisk fråga som engagerar.
Anton Wigbrand understryker att museets uppgift är att berätta om Förintelsen som en historisk händelse. 
– Vi vill att man ska se Förintelsen, minnas Förintelsen och genom det se till att Förintelsen aldrig upprepas. 

Till skillnad från Sveriges museum om Förintelsen har Judiska församlingen i Stockholm vidtagit särskilda åtgärder i år. I år krävs det att man är medlem eller VIP-person för att få gå på minnesstunden, rapporterar DN. Generalsekreteraren Hanna Halpern menar att åtgärden beror på säkerhetsläget. 

Text: Adina Koch