Nästan varje lördag bjuds behövande människor in för att dela en gratis måltid i församlingar runt om i Stockholm. I lördags var det Filadelfiakyrkans tur att duka upp i sina lokaler på Rörstrandsgatan, som fick besök av mer än 200 gäster.
–För många är det nästan lika viktigt med det sociala som att man får mat i magen, säger Linda Stenmark, ansvarig för Filadelfias sociala arbete.

Nätverket Lunch i Gemenskap består av olika församlingar som i 15 år jobbat med att hjälpa hemlösa, utsatta och ensamma. Konceptet är att man ska få en varm, hemlagad lunch som är näringsrik och god och som äts i gemenskap. Filadelfiakyrkan lägger extra fokus på att duka med vita dukar, röda tulpaner och vikta servetter – det ska inte bara vara vardags bespisning, den extra omtanken och kärleken ska kännas i detaljerna. Det finns även musik från livemusiker för att bidra till den trivsamma atmosfären. Under lördagens gratislunch fick 222 gäster ta del av gemenskapen, som möjliggjordes av ett team på 25 personer.

– Många tycker det är väldigt trevligt att få sitta ner och träffa sina gamla kompisar, att få möta andra som är som en själv. Det ska vara låg tröskel och högt i tak, det är inte bara att man får mat så man klarar sig över dagen, utan det blir ett socialt rum också med värme, prat och skratt, säger Linda Stenmark, som är ansvarig för det sociala arbetet.

En av de populära livemusikerna Simon Peter tillsammans med Linda Stenmark, Filadelfiakyrkans ansvariga för socialt arbete. Foto: Sara Svahn.

De som kommer på gratisluncherna är framförallt hemlösa, nyanlända och andra som är utsatta på olika sätt. Behovet av luncherna har ökat den senaste tiden. Linda menar att den stora skillnaden är att personer som tidigare klarat sig på rätt sida av marginalen, numera inte får ihop det längre.

– Då gör gratisluncherna väldigt stor skillnad.

Linda försöker se till så att kyrkan kan erbjuda gratisluncher en gång i månaden. De har ännu inte möjlighet att ha nattöppet och erbjuda sovplatser till hemlösa. Där blir samarbetet med andra kyrkor extra viktigt för att kunna hjälpa så många som möjligt.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi hjälps åt med att hänvisa människor till varandra, det finns några få andra kyrkor som har nattöppet men det behövs fortfarande mycket mer resurser. Nätverkande är väldigt viktigt och betydelsefullt, det blir bättre när man tänker tillsammans.

Glada volontärer är med och bjuder på en hemlagad och näringsrik lunch en lördag i månaden. Foto: Sara Svahn.

Men det är ingen brist på folk som vill hjälpa till. Linda menar att det i kristider kan gå åt ena eller andra hållet – antingen blir man mer varsam om sitt eget, eller så känner man att det verkligen är dags att göra något och man blir ännu mer generös. För Filadelfia verkar det som att det senare alternativet är det mest framträdande.

– Det finns en stor vilja att hjälpa till och bidra, jag blir kontaktad hela tiden av människor som vill vara med på luncherna eller hjälpa till på andra sätt. Det finns en dragningskraft i att man verkligen vill vara med och göra något, berättar Linda.

Om man känner att man själv vill bidra så kan man antingen kontakta en lokal organisation och hjälpa till med till exempel klädinsamling eller matbespisning eller engagera sig i en församling. Men behoven finns ofta närmare än man tror – kanske i samma trappuppgång. Nyfattigdomen som ökat den senaste tiden är inte alltid lätt att se, och det är viktigt att vara medveten om att det finns många som kan ha det svårt.

– Våra grannar till exempel kanske har en hel och ren jacka, men behoven finns under jackan. Det är enklare än någonsin att vara en god medmänniska för behoven är större än någonsin, säger Linda Stenmark.

Text: Blenda Andersson

Foto: Sara Svahn.