Jerringpriset till längdskidåkaren Ebba Andersson, stavhopparen Armand Duplantis tog tillbaka titeln som Årets manliga idrottare och simmaren Sarah Sjöström kammade hem pris för Årets kvinnliga idrottare för sjätte gången i karriären. Under 25 års tid har atleter, tränare och eldsjälar prisats för sina enastående prestationer inför storpublik på Idrottsgalan i Stockholm. Det är en gala fylld med både skratt och tårar, och gårdagens upplaga var inget undantag.

Scenen på Idrottsgalan i Friends Arena i Stockholm. Foto: Hanna Häggström

Årets manliga idrottare

Första pristagaren var Armand Duplantis som tog hem Årets manliga idrottare för fjärde gången. Efter att Duplantis under fjolåret höjt sitt eget världsrekord vid två tillfällen, var han inte en helt otippad vinnare av Idrottsakademins pris. 

Jerringpriset

Svenska skidlandslagets VM-drottning Ebba Andersson vann under måndagskvällen det åtråvärda Jerringpriset, även kallat folkets pris. Under VM i Planica 2023 körde Andersson hem hela fyra medaljer. Det blev guld i både tremilen och i skiathlon samt brons i såväl stafett som i tio kilometer. Ett succémästerskap för 26-åringen från Delsbo. Andersson befann sig på träningsläger i Schweiz och kunde därför inte medverka på galan.

– Oj, jag vet inte riktigt var jag ska börja. Jag sitter här på mitt hotellrum nere i Schweiz. Jag hade inte riktigt räknat med att vinna det här så jag är knappast galaklädd, säger Ebba Andersson skrattandes, via länk.

Ebba Andersson fick hela 161 374 röster vilket gjorde att hon vann överlägset mot tvåan Armand Duplantis som fick 92 865 röster. 

Årets kvinnliga idrottare 

Sarah Sjöström har tidigare belönats elva gånger på Idrottsgalan. Under måndagskvällen blev hon återigen hedrad, denna gång som årets kvinnliga idrottare för sjätte gången. Hennes enastående prestationer och konsekventa framgångar har gjort henne till en betydande och återkommande förebild inom svensk idrott. 

Sjöström lockade fram skratt ur publiken när hon under sitt tacktal uttryckte: ”Vilken ära, jag har inte plats med fler sådana här längre, nu får ni sluta”.

Årets nykomling 

Den skånskfödda 24-åringen Ludvig Åberg har på ett år gått från amatörgolfare till vinnare av PGA-touren. Åberg gjorde professionell debut under sommaren 2023 och har stormat golfvärlden med raketfart. På endast fyra månader klättrade 24-åringen hela 856 platser i världsrankingen och gick från plats 914 till plats 58. Åberg var inte på plats under gårdagens gala, men presenterades med ett inspelat tacktal där han uttryckte äran att få vara med och nämnas i dessa sammanhang. 

Bragdguldet och Årets prestation 

Svenska Dagbladets Bragdguld delades ut till den regerande världsmästaren i diskus, Daniel Ståhl. På scen för att dela ut priset fanns SvD:s chefredaktör Lisa Irenius och Ståhls finska mormor Leila Laakso, 88. Med ett känslosamt tal från mormor Leila syntes tårar i ögonen på publiken runt om i arenan. 

Daniel Ståhl blev även tilldelad Årets prestation för sitt magnifika sista kast under VM i Budapest 2023 som gjorde honom till världsmästare. 

– Jag kommer aldrig att glömma halvtimmen efter VM-guldet. 50 000 åskådare bara vrålade, det kokade i arenan och jag lyfte den svenska flaggan över huvudet, säger Ståhl under sitt tacktal. 

Gårdagens bankett på Idrottsgalan. Foto: Hanna Häggström

Årets lag

År 2022 tog beachvolleyboll-duon David Åhman och Jonatan Hellvig storkliv in i världseliten. Under 2023 kammade succéduon hem en tung titel när de vann världstouren i Doha. Det var även den första världstour-segern i svensk historia. De har tagit beachvolley-världen med storm och för detta prisades radarparet som Årets lag. 

Årets ledare 

Efter en imponerande fjolårssäsong där det svenska skidskyttelandslaget tog hem elva VM-medaljer och 35 pallplatser, tilldelades Johannes Lukas utmärkelsen som årets ledare. Under Lukas tal visade han stor tacksamhet att han som 25-åring fick förtroendet av skidskytteförbundet att ta över som tränare för det svenska landslaget. Han har nu suttit på posten i fem år och hans träningsstil är ett framgångskoncept. 

Sportspegelpriset 

Priset tilldelas en idrottsprofil som under året som gått betytt mycket för sin idrott och gjort en framstående prestation för att främja etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Det är något som Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg visade på under internationella Fäktförbundets kongress i Lausanne i november. När Drakenberg lyfte kvinnors och HBTQ-personers rättigheter hördes protester och uppmaningar till att sluta. Drakenberg vägrade att tystas ned och lyfte demonstrativt upp en sko för att banka i talarstolen. För denna insats och sitt sätt att främja allas lika värde mottog han Sportspegelpriset på årets Idrottsgala. 

– Tack alla ni som tycker att vi ska stå upp för våra värderingar, även utomlands, säger Drakenberg under sitt tacktal. 

Årets peppare 

Vinnaren av kategorin Årets peppare blev den norrländska organisationen Hej Främling. Den nationella organisationen strävar efter att göra rörelseglädje tillgänglig för alla genom att sänka trösklarna för fysisk aktivitet. Genom olika initiativ och program arbetar organisationen för att skapa en inkluderande miljö där människor känner sig välkomna oavsett bakgrund. 

Priset delades ut av prins Carl Philip. 

Fair Play-priset

Viggo, son till Måns Möller, fick inte tillåtelse att vara med i en skidgrupp på grund av hans autismdiagnos. Då kom inspirationen till stiftelsen Viggo Foundation. Stiftelsens mål är att stödja eller arrangera idrottsverksamheter och aktiviteter för barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder. För sitt arbete som syftar till allas rätt till rörlighet vinner Viggo Foundation årets Fair Play-pris. 

Text: Molly Packalén