Snöovädret har dragit in och lagt sitt vita täcke på Stockholms tak. För att skydda oss fotgängare på marken, riskerar snöskottare sina liv uppe på takåsarna.

Det är ett glatt gäng av snöskottare som vi möter på Rörstrandsgatan. De gör sig redo för att ta sig upp på ännu ett tak. De verkar samspelta och bekräftar att de har hög säkerhet i sitt arbete. De berättar att tre av dem står på trottoaren för att upprätthålla säkerheten för förbipasserande. Övriga går upp på taken, fastsatta med säkerhetslinor och skyfflar ned snön.

Snöskottare gör sig redo att klättra upp på taket vid Rörstrandsgatan.
Vinterhjältarna som gör trottoaren säkra uppe från taken. Foto: Joel Eriksson

Kommunicerar med vissla

För att kommunicera med varandra använder de dels WalkieTalkie men också visselpipor. När en signal hörs betyder det att skottandet ska upphöra för att släppa förbi passerande på trottoaren och vid två visslingar kan arbetet fortsätta. På frågan om det någon gång hänt en olycka svarar de att det inte skett i deras grupp. Dock har en spade ramlat ner en gång.

Från snöskottare till takläggare

Men vad gör dessa vinterhjältar när sommaren kommer?

– Då lägger vi om tak på hus över hela Stockholm säger Maxim från Belarus. Det är både tegel, plåt, papper och allt som har med tak att göra. På frågan om de får bra betalt skrattar de och säger att det kan alltid bli bättre.

Text: Caroline Widell och Joel Eriksson