På en konferens mellan Natos försvarschefer i Bryssel uttalades det igår att freden inte längre kan tas för givet. Natos medlemsländer behöver förbereda sig för ett fullskaligt krig inom 20 år, sa Nato-amiralen Rob Bauer. Bauer uttryckte också att ett stort antal civila skulle behöva mobiliseras i ett sånt läge. 

Den 8 januari gick även ÖB Micael Bydén ut med ett tydligt budskap till den svenska befolkningen: att förbereda sig för krig. Detta efter Carl-Oscar Bohlin (M) under rikskonferensen Folk och Försvar strukit under att det kan bli krig i Sverige. 

Ta skydd i Vasastan

Men vad gör man som boende i Vasastan om kriget kommer? Vi på Citynytt har kollat hur väl förberedda folket är. I Vasastan finner vi mer än 100 skyddsrum, och i hela Stockholm hittar vi omkring 6500 enligt Stockholm Stad.

På bild Malin Alderaam. Foto: Anna Hauser Bark

”Skulle klara mig nästan en månad”

Malin rustade upp en krislåda för flera år sedan, efter uppmaning av en kompis att alltid vara redo. Den bedömer Malin att hon skulle klara sig på nästan en månad. Hon visste också var hennes närmaste skyddsrum fanns. 

Även Lotta hade stenkoll på skyddsrummen, men var orolig för att hon inte skulle rymmas ifall krisen kom. Sedan utvecklingen av kriget i Europa har Lotta skaffat vev-radio och stormkök. 

På bild Lotta Hagman. Foto: Anna Hauser Bark

Lotta uttryckte en viss oro för kriget, och hur läget faktiskt skulle se ut. “När ÖB säger att vi ska försöka leva som vanligt, och så ser man bilderna från Ukraina. Det är liksom svårt att få ihop” säger Lotta Hagman. 

Här ser man skyddsummen runt om i Vasastan.

Vill du veta vart du hittar ditt närmaste skyddsrum? Gå till Skyddsrumskartan.se

Text: Anna Hauser Bark