Popcorn, ett favoritsnacks bland många och idag den 19 januari är det den internationella popcorndagen. Här nedan kommer 5 saker du kanske inte visste om popcorn.

Foto: Pixabay

1. Popcorn i rymden

Clayton C. Anderson är en amerikansk astronaut som ätit popcorn i rymden. När påsen med karamellpopcorn öppnades spreds krossade popcornsmulor runt överallt i fartyget. För att lösa problemet fick han använda ett luftfilter för att fånga upp popcornkärnorna.

2. Olika former

Popcorn som poppar sig till en rund form kallas “bollpopcorn” ; engelskans mushroom. En annan form är popcorn som får en oberäknelig form, dessa kallas för butterfly “fjärilspopcorn”. Trots utnämnda former blir inte popcornkärnorna helt mushroom eller butterfly vid en poppning utan vid poppning blir ena kornet inte det andra likt.

3. Flera tusen år gamal popcorn

Historien pekar på att människor ätit popcorn sedan flera tusen år tillbaka. Fossila spår av majskolvar har hittads av arkeologer i Mexico, Peru och sydvästra USA. För ungefär 9.000 år sedan odlades popcorn från ett vilt gräs för första gången i Mexico. Om du vill kan du testa plantera några popcornkärnor för att se ett högt prydnadsgräs växa upp.

4. Svenskar äter mest popcorn i hela Europa

Svenskarna sägs äta mest popcorn i hela Europa, ungefär 10-12 liter per person och år. Det är lika mycket som cirka 3700 ton i hela Sverige. De som däremot slår oss i popcorn-ätandet är amerikanerna som sägs äta 70 liter popcorn per person och år. Det är cirka 17 miljarder liter poppade popcorn på ett år.

5. Första färdigpoppade popcornet i Sverige

År 1957 påbörjade företaget Estrella produktionen av färdigpoppade popcorn. Man kan göra popcorn på olika sätt, poppa i mikro, kastrull eller kanske köpa en påse färdigpoppade, Vad föredrar du?

Text: Victoria Lundqvist

 Källor: Hemsidor från följande, Estrella, Bergamunken, Wepop, Värmlandsbio