Svenska matvarukedjan Coop gick idag ut med att de återkallar all färsk dill från märket änglamark. Detta på grund av risk för bakterien listeria. 

Hela 106 av Coops ca 800 butiker har tagit emot denna leverans av dill. På grund av att de drabbade butikerna är utspridda i hela Sverige, har alla butikers färska dill återkallats, säger Therese Knapp, pressekreterare på Coop. Dillen är i plastförpackning märkt batch P-010.

Coop butiker i Vasastan

Coop Odenplan är däremot inte en av de 106 butiker som drabbats, enligt ett butiksbiträde. Inte heller Coop på Tomtebogatan har sålt varan.
“Men någon i Stockholm kommer det ju va”, säger Therese Knapp, som ännu inte vet exakt vilka butiker som sålt varan.

Så farlig är dillen

Att dillen kunde vara farlig upptäcktes sent igår eftermiddag. Batch P-010 lämnade lagret den 14-15 januari och kom till butikerna kort därefter. Men nu är alla varor återkallade och man kan inte längre köpa denna typen av färsk dill från änglamark på Coop.

Bakterien listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, till exempel äldre och gravida. Personer som inte tillhör denna riskgrupp blir vanligtvis inte sjuka, skriver Livsmedelsverket.

Text & Foto: Anna Hauser Bark