Astrid Lindgren var redan känd när hon skrev ”Vi på Saltkråkan”. Det är det enda av hennes verk som först var tv-serie och sedan blev böcker.

Tjorven och Melker utgör en unik och minnesvärd kombination på Saltkråkan. En charmig dynamik som fångat hjärtan i sextio år men det är inte bara deras oförglömliga ögonblick som har hållit ”Saltkråkan” levande genom tiderna.

Det är den mångfald av andra faktorer, från de pittoreska ö miljöerna till de välskrivna karaktärerna och tidlösa teman som har gjort serien till en älskad del av vårt kulturarv.

Foto: Edvard Manell

Saltkråkan får nytt liv

En remake planeras, SVT återvänder till sina rötter och har bekräftat att en nyinspelning av skärgårdsklassikern ”Vi på Saltkråkan” kommer att genomföras.Serien kommer att utspelas i nutid – men bygger på Astrid Lindgrens manus från 60-talet för att åter igen föra den älskade ön och dess karaktärer in i en ny generation.

Astrid Lindgren som till grunden är från Småland var även en kär Vasastan bo, hennes hem på Dalagatan 46 har bevarats precis som då hon levde. Dörrarna står nu öppna för allmänheten.

Text: Sara Berhe