Under 2023 pågick förhandlingar om hyreshöjningar för 2024. Men det har varit svårt för de olika parterna att enas. Flera yrkanden visar på rekordhöga höjningar på flera platser i landet.

Årets hyreshöjning är den högsta på över 30 år. Det är Fastighetsägarna (privata), Sveriges Allmännytta (kommunala) och Hyresgästföreningen som förhandlat. Och deras yrkande baseras på fem faktorer: räntor, inflation, avgifter, BNP, förvaltning och underhållskostnader. Utifrån dessa beräknas ett medelvärde som indikerar nivån av hyreshöjningen.

Yrkandets procentspann över landets olika fastighetsföretag är rekordhöga och rör sig från 4.27 % till 12,5%. Flera medier rapporterar om oroade och rent utav förtvivlade människor, som undrar hur de ska klara av att betala sitt boende.

Oron stor att behöva flytta från Vasastan

I Vasastan yrkas det i vissa fastighetsbolag på en procentsats på 7,8%, enligt uppgifter från Hem&Hyra.se.

Margareth bor just nu i Vasastan, och berättar för City Nytt om hur hon känner sig stressad över den väntande hyreshöjningen.

– Vi fick i september förra året en hyreshöjning på 800kr i månaden. En del av detta är retroaktiv höjning för att hämta in 2023 års höjning. Vi är nu lite stressade på grund utav att årets höjning ännu inte är färdigförhandlad och förväntas bli lika hög. Då kommer vi nog inte ha råd att bo kvar. Vi flyttade hit för snart 3 år sedan på grund av hyreshöjning hos vår dåvarande hyresvärd.

Även Lotta som beskriver sig som fattig pensionär i Vasastan berättar för City Nytt att hon drabbas kännbart av både senaste höga hyreshöjningen och den nu kommande som hamnar på drygt 500kr mer i månaden.

Många boende i Vasastan oroas över den kommande hyreshöjningen. Foto: Caroline Widell

Rapport om vinst

Hyresgästföreningen menar att de höga kraven är orealistiska och att hyresgäster redan tog en stor smäll under förra året. På hyresgästföreningens hemsida går det att läsa en rapport som granskar hyresvärdarnas vinster. Hyresgästföreningen menar att många bolag faktiskt kan hålla nere sina hyror något.

Text: Caroline Widell