Foto: Elsa Ekdahl

När författaren Helena Sigander var i San Francisco upptäckte hon en bokcirkel och tog med sig idén till Stockholm. En stad, en bok. Den idén blev sedan till projektet ”Stockholm läser”.

På tisdagkväll den sjunde februari avslöjas vilken bok stockholmarna kommer att få läsa i den stora bokcirkeln som Författarcenter Öst och Stockholms stadsbibliotek håller i och som blir den tjugonde i ordningen.

CityNytts reporter David Johansson ringde upp Elnaz Baghlanian som är verksamhetsledare för Författarcentrum Öst för att ta reda på mer kring bokcirkeln och dess historia.

Stockholm läser är namnet på den stora bokcirkeln där stockholmare läser böcker som utspelar sig i Stockholm. Förutom det kriteriet ska boken också vara minst tio år gammal. Boken ska också kunna göras om till en lättläslig version för att så många stockholmare som möjligt ska kunna ta del av boken. Varför boken ska vara minst tio år gammal är för att bokcirkeln ska ge deltagarna en chans att få återupptäcka böcker.

Men hur kommer man fram till vilken bok som ska läsas? Elnaz Baghlanian förklarar att en jury bestående av författare och representanter från Stockholms stadsbibliotek och Författarcentrum Öst väljer ut vilken bok som verkar mest lämpligast med hänsyn till kriterierna. Stockholmarna själva får också bidra med förslag på böcker som gås igenom av juryn.

Målet med bokcirkeln berättar Elnaz Baghlanian är att främja läsning. Bokcirkeln ska också ge möjlighet för människor som deltar att samtala om och samlas runt boken i olika workshops. Även att locka människor till biblioteken. Elnaz Baghlanian lägger också till att det finns en generationsöverskridande del i detta. Både unga och äldre deltar.

Tidigare böcker som varit med:

2022 ”Huset vid Flon” av Kjell Johansson

2021 ”Janne min vän” av Peter Pohl

2020 ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg.

2019 ”För Lydia” av Gun-Britt Sundström

2018 ”Grupp Krilon” av Eyvind Johnson

2017 ”Sodomsäpplet” av Bengt Martin

2016 ”Det hemliga namnet” av Inger Edelfeldt

2015 ”Kungsgatan” av Ivar Lo-Johansson

2014 ”Barnens ö” av P C Jersild

2013 ”Var det bra så?” av Lena Andersson

2012 ”En dåres försvarstal” av August Strindberg

2011 ”Norrtullsligan” av Elin Wägner

2008 ”Tackar som frågar” av Jennie Dielemans

2007 ”I skuggan av ett brott” av Helena Henschen

2006 ”De i utkanten älskande” av Johanna Nilsson

2005 ”Ett öga rött” av Jonas Hassen Khemiri

2004 ”Änglarnas stad” av Heidi von Born

2003 ”Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström

2002 ”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg

 

 

Text: David Johansson