Foto: Josefin Magnusson

Veganuari är inte slut än. På onsdag, den 1 februari är det vegetariska dagen.

Veganism har varit vanligt sedan 1970-talet och det sägs att de romerska gladiatorerna även åt vegetarisk kost.

Det finns många själ varför folk äter vegetarisk. Det kan vara för hälsosjäl, för djurens skull, att det är bättre för miljön eller för att det är billigare för plånboken.

Det är bra för din hälsa att äta mer från växtriket och mindre animaliska produkter. Fler själ för att äta vegetarisk är att det kan minska risken för sjukdomar. Vegetarianer drabbas mindre av tex högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes, fetma, njursten och vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket.

Stora mängder kött kan göra så att du får inflammationer i kroppen medan en vegetarisk kost visar sig vara inflammationshämmande.

1 februari känner många skolor över hela landet igen genom att servera vegetariska måltider. Kommuner och landsting ser det som en av många åtgärder för att hjälpa till att nå landets miljömål och minska klimatpåverkan, skriver Ekoappen.

Här kan du äta på den vegetariska dagen:

Vasastan gör det inte svårt för dig att äta god vegetariskt mat. Det finns många olika restauranger och caféer som även är helt veganska.

Är du sugen på smoothiebowls eller goda vegetariska mackor till lunch så kan du gå till MyVegina, Mahalo som är två hälsocafé. Lao Wai är en kinesisk restaurang som erbjuder endast vegansk mat där du kan avsluta den vegetariska dagen med.

Text: Josefin Magnusson