Min käre vän A arbetar som sjuksköterska på ett större sjukhus i Stockholms distriktet. Han likt alla svenskar kan lite lätt förlita sig på att kallprata om hur trist vädret är. Den här dagen när han kliver in på sjukhuset är vädret till synnerhet lite extra trist. Moln, minusgrader och svart is.
Den första personen han stöter på i sjukhusets kalla korridorer är sin kollega som är från Jamaica, vanligtvis brukar de samtala om musik framförallt dancehall från den karibiska ön. Men idag tillämpar han det mest svenska vi har. Klagosången om hur trist vädret är.
A’s kollega stämmer inte in i klagosången och svarar istället:
-Why you hate it? I love it, if I can’t change it, I love it.

Förbryllad över kollegans glädje och coolhet, berättar A vidare det här för mig och jag kan inte sluta tänka på det.
Hur kan en man uppvuxen på en plats med 32 grader i genomsnitt skaka av sig något som vi värderar så tungt, med sån lättsamhet.
Efter att ha grubblat så har jag kommit till den naiva slutsatsen att det antagligen har med dancehall att göra, musiken som lika väl kunnat vara ett vitamintillskott, D-vitamin om jag får bestämma.
Den 15 Januari 1956 födds Winston Foster en pojke med albinism som blir lämnad av hans föräldrar på ett barnhem på grund av hans hudåkomma. Under 80-talet kommer han bli känd som Yellowman eller King Yellowman. När jag tittar på ett uppträdande av Yellowman från festivalen “Reggae Sunsplash” från 1982 så upplever jag en varm känsla växa inom mig, likt en handvärmare fast för hjärta och själ. Han spatserar från höger till vänster och levererar sin musik med sån glädje. Han bär en gul långärmad t-shirt, gula transparanta solglasögon och har färgat sina cornrows gult. Jag förstår givetvis att hans artistnamn är en referens till hans hudåkomma med samtidigt så illustrerar man väl solsken med gult.

Jag tror jag börjar förstå vad A’s kollega glädje härstammar ifrån. Det måste väl komma från musiken som han marinerar sig i, en sådan kraftig mängd D-vitamin som resulterat i en immunitet mot det skandinaviska vädret.
I framtiden borde svenskar vända sig till valfri dancehall lista för att bota sin vädersjuka.
Det hade förbättrat folkhälsan när klagosången blir till glädjesång.

 

Krönikör: Erik Skönergård