Journalistförbundets hemsida

Foto: Mattias Eckerman

För knappt 40 år sedan köpte det svenska Journalistförbundet fastigheten på Vasagatan 50. Fastigheten var 1984 värd åtta miljoner kronor och renoverades för en liknande summa. Nu har förbundet meddelat att man vill sälja fastigheten – kan gå med hundratals miljoner i vinst.

Sedan 1985 har det Svenska Journalistförbundet (SJF) huserat på Vasagatan 50 i centrala Stockholm. För två år sedan valde man dock att flytta ut till mindre lokaler på Kungsgatan, ett stenkast från Vasagatan 50. Sedan dess har man endast stått som ägare, och hyrt ut med korta hyresavtal.

 

I slutet av förra året gick man ut med att det är dags att sälja fastigheten som man köpte för åtta miljoner kronor.  Fastigheten som byggdes på 1800-talet värderas enligt tidningen Journalisten till 370 miljoner kronor. 

– Vi är övertygade om att vi kan skapa mer medlemsnytta genom att sälja huset jämfört med att fortsätta vara fastighetsägare, säger Tomas Backlund, vice förbundsordförande i SJF till samma facktidning. 

 

Enligt förbundet handlar försäljningen av fastigheten om att minska risktagandet det innebär att vara fastighetsägare. Pengarna ska istället läggas på aktier och fonder menar förbundet. En sänkning av medlemsavgiften kan även vara aktuell.

Text: Mattias Eckerman