Foto: Mattias Eckerman. Till höger: Rebecca Sundell, coach på Club Running Sweden (portätt efter Stockholm Halvmarathon).

Vinter och kyla innebär ofta att folk gärna håller sig inomhus. Även när det kommer till träning. Rebecca Sundell, coach och styrelseledamot i löparklubben ‘Club Running Sweden’ menar att intresset för utomhusträning är stort året runt och att ansökningarna om medlemskap i klubben till och med ökat senaste tiden.

Rebecca Sundell har varit medlem i föreningen Club Running Sweden sedan 2017. Föreningens mål med verksamheten är att förmedla budskapet ‘Run Happy’. Ett budskap som innebär att glädje och gemenskap i träningen. Tre år senare – i samband med pandemins intåg, ansökte Rebecca om att bli coach. I samma veva blev hon även en del av styrelsen. 

 

När jag pratar med Rebecca har hon precis varit och kört ett core-pass på gymmet. Något som hon inte tycker man bör underskatta även för löpare. 

– Det är ett bra komplement till löpningen. Jag gillar att kombinera löpning och styrka dels för att det är roligt men även för att undvika skador, säger Rebecca.

 

När det kommer till just löpningen brukar klubben utgå från en lokal i centrala Stockholm. Där brukar de samlas innan de ger sig ut på rundor. Minst två pass i veckan får man köra, med coach, om man är medlem i klubben. 

– På tisdagar är det intervaller och på lördagar är det ofta ett längre pass på minst två timmar. Mycket fokus ligger på intervaller även lördagarna men längre distanser som sammanlagt blir en bit.

 

Trots minusgrader under vinterhalvåret kör klubben alltid sin löpning utomhus. Vare sig snö eller sommarvärme. Det är även just utomhusfaktorn som är det nyttigaste med löpning tycker Rebecca. 

– När man går ut och syresätter hjärnan känner man sig oftast piggare och koncentrationsförmågan blir bättre under resten av dagen. 

 

Och hon är långt ifrån ensam om att tycka om löpning utomhus. Året runt håller klubben pass minst två gånger i veckan, och har under Rebeccas tid alltid haft ett intresse. Det är aldrig något tillfälle som varit tomt på folk. 

– När temperaturen visar minus tio grader är vi kanske inter mer än tio personer säger hon och skrattar, men det har aldrig varit tomt.

 

Vilka är då dessa hårdhudade personer som drar sig till klubben? Enligt Rebecca Sundell har de en något äldre målgrupp, i varje fall med tanke på att hon själv är 26 år. 

– Jag är absolut yngst i gänget. Jag tror inte att någon är under 30 och majoriteten är väl mellan 30-50. Den äldsta i klubben som är regelbundet aktiv är över 70 år.

 

Många av medlemmarna är återkommande personer. 

– Ibland pausar man löpningen under sommaren när man drar på semester, men de flesta kommer alltid tillbaka, säger Rebecca.

 

Ett medlemskap i klubben kostar runt 1500 per år. En relativt sett liten summa kan tyckas i förhållande till mycket annan materiell sport. Utöver träningstillfällen men coacher så ingår även en träningströja med klubbens namn på. Då prislappen inte varit en utmaning för klubben för att locka löpare har man ändå haft sina problem. 

– Under pandemin upplevde vi verkligen en minskning bland löpare, folk brukade komma efter de varit inne på kontoret, men nu satt ju alla hemma och arbetade istället. Många valde andra typer av träning eller till och med hemmaträning. 

 

Pandemireglerna är ett minne blott och folk har hittat tillbaka till kontoren, så även till löpträningen menar Rebecca.

– Då kommer ju fler på träningen för de är på vägen hem, säger hon nöjt.

 

hur har då inflationen påverkat löpgruppen?

– Inte nämnvärt. För tillfället ser vi till och med en ökning kring köp av medlemskap, trots vinter och inflation och det är ju jättekul.

 

Text: Mattias Eckerman