Foto: Linnéa EkströmFoto: Linnéa Ekström

Bland fem finalister som svenska konsumenter har röstat fram kammade GB Glace Big pack vanilj hem segern. Motiveringen? Glassen görs av vatten och ärtprotein, istället för mjölk.

Året matbluff startades 2015, med inspiration från en tysk konsumentorganisationen Foodwatch som varje år utser som det låter, den vara som utger sig för att vara något som det inte är – en bluff.

 

”Det är uppenbarligen en produkt som berör många.” angående vinnarens marginal av nästan hälften av rösterna. Det som konsumenterna anser vara en bluff är att GB Glace ändrade receptet på glassen för att göra den mer klimatsmart och utesluta mjölken. säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare till GP.

 

På glassförpackningen sitter nu en grön markering om att glassen har lägre klimatavtryck men att den inte längre innehåller mjölk, står inte förns man vänder på glassförpackningen. Det är för otydligt menar de nästan 18 000 stycken som har röstat.

Foto: Linnéa Ekström

De fyra övriga finalisterna i tävlingen var Nyckelbryggeriers Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.

 

Text: Linnéa Ekström