Foto: Kim Ganevik

Den 24 januari brukar ofta kallas för årets fattigaste dag. Julen ligger en månad bakom oss, resterna från julbordet har ätits upp och röken från nyårsraketerna har lagt sig. Då kan väntan på januarilönen kännas lång – men hur ser det egentligen ut i Vasastan?

Livsmedelsbutikerna i Vasastan är överens om att varukorgarna sett lite tommare ut än vanligt den senaste tiden. Att det skulle vara extra tomt just i dag är ingenting som märks tydligt.

– Jag har känt av det de senaste veckorna. Varukorgarna krymper lite och folk känns lite försiktigare. Januari brukar vara en sådan månad och nu är det ju dessutom inflation, säger Ann Louise Fredriksson som jobbar på Coop på Tomtebogatan.

Stigande inflation och rusande priser på allt från mat till energi har gjort att den genomsnittlige svenskan har tvingats prioritera om. I livsmedelsbutikerna verkar det finnas en känsla av att många har blivit bättre på att planera, istället för att handla spontant.

– Frys- och mejeriprodukter säljer bra. Värre är det med kött, fisk och färska frukter. Det finns ett helt annat tänk just nu, det är tydligt. Andra varor som säljer bra är nudlar, pasta och konserver, fortsätter hon.

Att det är årets fattigaste dag är inget som restaurangerna i området lagt märke till, men vad säger egentligen Vasastansborna? Inslag kommer under dagen…

Text och foto: Kim Ganevik