Foto: Mariam Storozjik

Februari månad, även kallad ”Vabruari”, börjar närma sig och för många småbarnsföräldrar kan vintern vara en riktig pina med många olika bakterier och utmaningar.  

Men vad är vabruari egentligen? Jo, eftersom toppen av virussjukdomar som RS-virus och influensa är vanliga under hela vinterhalvåret, då människor är inne mer än under sommarhalvåret. De brukar dock nå en topp i februari. Eftersom små barns immunförsvar fortfarande utvecklas är de därför känsligare för smittsamma infektionssjukdomar och blir oftare sjuka. Historiskt har februari varit en månad då småbarnsföräldrar får vara hemma mer än vanligt för vård av barn (vab) – och då blev det helt enkelt vabruari av hela månaden. 

Enligt de senaste årens statistik finns ett återkommande mönster med ersättningstoppar som kulminerar i februari månad. Vinterkräksjuka, säsongsinfluensa sådana sjukdomar som för dem flesta är harmlösa, kan vara riktigt farliga småbarn.   

– Som egenföretagare på ett globalt företag blir det krångligt, jag har bara inkomsten som jag jobbar och olika tidzoner på jobbet och det blir praktiskt krångligt men man tar den tiden det tar, det är inget att göra åt. Jag och min partner brukar såklart dela upp Vaben men eftersom vi båda har mycket möten på jobbet som är bokade kan det bli stressigt men samtidigt så jobbar jag just nu deltid för att hinna med, säger småbarnsföräldern Mattias Nyholm.

Text: Mariam Storozjik