Foto: David Johansson

Den 10 mars är det dags för Humorgåvan igen. En unik humorföreställning där några av Sveriges bästa ståuppkomiker medverkar gratis. I år går alla intäkter till stiftelsen Viggo Foundation.

2019 var senaste tillfället som Humorgåvan sattes upp och spelades då till förmån för organisationen 2HelpingHands som arbetar för att hjälpa flyktingar på ön Lesbos i Grekland. Nu är välgörenhetsföreställningen tillbaka och samarbetar i år med stiftelsen Viggo Foundation startad av komikern Måns Möller 2016. Viggo Foundation arbetar för att barn med NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) ska få möjligheten att idrotta och stiftelsen initierar projekt som kan tas vid av idrottsklubbar landet runt. Målet är att flera idrottsföreningar runtom i landet ska bjuda in ungdomar och barn med NPF-diagnoser.

 

– Humorgåvan är otroligt viktig för oss. Vi är beroende av välgörenhet och privata donationer. Det betyder att vi kan bjuda in fler familjer till våra sommarläger och aktiviteter, säger Helene Wiberg styrelsesuppleant och projektledare på Viggo Foundation.

 

Forskning visar på att fysisk aktivitet kan motverka stress, ångest och depression som barn med NPF-diagnoser löper särskild risk för och Viggo Foundation organiserar allt från simkurser till sommarläger och Viggoloppet.

 

– När vi startade kom det tre barn på vår prova-på golf och nu är det tjugo barn varje helg. Vi vet att det är bra för barnen och de får möjligheten att sporta med hela familjen, säger Helene.

Humorgåvan produceras av All Things Live och det är sjunde gången som föreställningen genomförs. Louise Ahlander är projektledare för Humorgåvan och berättar att komikerna som de representerar alltid fått förfrågningar om att medverka i olika sammanhang för välgörenhet, men att det ofta varit svårt att få till det. Det var då idén föddes att ha en artist som får verka som ambassadör och välja en organisation att stötta varje år. Sen samlas flertalet av Sveriges humorelit och skapar en humorkväll till förmån för den valda välgörenheten.

 

– Ambassadörskapet är som en stafettpinne där olika personer får välja varje år vart pengarna ska skänkas. Humorgåvan betyder jättemycket för oss och är numer ett självklart kontinuerligt hjärteprojekt för oss alla som jobbar, artister och vårt bolag, skriver Louise till Citynytt.

 

Humorgåvan spelas på Intiman den 13 mars.

 

Text: Camilla Isaksson

Foto: David Johansson