
Foto: Mattias Eckerman
Idag den 23 januari är det Elens dag och det råkar även vara månaden som beräknas bjuda på de saftigaste elräkningarna på året. Vi tänkte passa på att bjuda på 3 av de saftigaste recepten som du kan laga helt utan el! Vem sa att det behöver vara tråkigt att spara?
Till förrätt:
Laxtartar kan verkligen ge guldkant på vardagen och behövs inte bara sparas till Nyårsafton. Fräscht och lyxigt och tillagas helt utan el. Vårt recept piffar till lite extra med pinjenötter och edamamebönor.
Recept
200 g rå laxfilé
0,5 dl pinjenötter
1 dl gröna edamamebönor
40 g färsk babyspenat eller grönsallad
1 msk olivolja
1 msk fin vinäger
2 klyftor citron
syrad rödlök efter smak
Vinäger efter smak
Fint rostbröd eller surdeg
Gör så här:
1. Skär laxen i så fina tärningar som möjligt eller hacka fint för hand. Förvara kyld till servering.
2. Skölj sallad och klyfta citron (ta bort kärnor och skär rent). Ta fram edamamebönorna.
3. Precis innan servering: forma laxen till två runda puckar. Rosta bröd och lägg på laxen. Toppa med sallad, edamamebönor och pinjenötter samt en klyfta citron vid sidan.
Droppa över olivolja och vinäger och lägg över syrad rödlök.
Till huvudrätt:
Enklaste huvudrätten brukar ofta innehålla pasta, men har ni testat zucchinipasta? Ett gott glutenfritt alternativ som inte behöver kokas. I vårt utvalda recept tillsammans med en god röra av tomater, parmesan och keso.
Recept
4 portioner
3 st zucchini
250 g körsbärstomater
65 g ruccolasallad
1 dl riven parmesan
2 dl keso
Sås:
400 g pastasås classico
1 dl valnötter
Gör så här:
1. Till såsen: hacka valnötterna till små bitar. Lägg över i en skål och blanda i pastasåsen.
2. Gör zucchinipasta med grönsakssvarv, osthyvel eller potatisskalare.
3. Servering: Lägg upp rucola och zucchinipastan på en tallrik. Häll över såsen och servera med en klick keso, halverade cocktailtomater och riven parmesan.
Till Efterrätt:
En av de godaste och enklaste efterrätterna är en cheesecake. Bara släng ihop ingredienserna och låt stelna i kylen! Du kan även enkelt variera smaksättningen i cheesecakesmeten och på så sätt få till flera efterrätter med ett recept.
Recept
Botten:
15 Digestivekex
75 g smör
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
450 g färskost
1 ½ dl strösocker
1 krm Vaniljpulver
(valfri smaksättning, ex. 1 tsk citronsaft, mosade hallon, smält choklad, dulce de leche)
Dekorera med valfritt
till exempel färska bär, riven choklad eller dajm
Gör så här:
- Smula digestivekexen och blanda ihop med smöret till en smuldeg. Tryck ut i en form löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen för att svalna.
- Vispa grädden i en bunke. Vispa färskost, socker, vaniljpulver och eventuell smaksättning i en annan bunke till en fluffig konsistens. Vänd försiktigt ner den i vispgrädden.
- Häll smeten i formen och låt stelna i kyl i minst en timme. Servera med valfri dekoration ex. färska bär.
Text: Camilla Isaksson