Den 18 januari i år gick Väsby IK HK ut med ett pressmeddelande där det förkunnades att Väsby Hockey och Brödernas från och med säsongen 2023/2024 kommer ingå ett samarbete. Klubbens seniorlag kommer då gå under namnet Brödernas Väsby IK HK. 

–Samarbetet innebär att klubben får utökade resurser och en partner som precis som oss vill vända den negativa utvecklingen inom Stockholmshockeyn, skriver man i pressmeddelandet.

Målsättningen med samarbetet är att fort få upp laget i seriesystemen. Avtalet mellan Brödernas och Väsby är skrivet på tio år med en option på en förlängning. Klubb- och sportchefen, Tom Tärnström förklarar i pressmeddelandet varför Väsby IK valt att inleda ett samarbete med Brödernas.

–Vi har gjort en analys av framtiden där det blir tydligt att en fortsatt drift av seniorverksamheten på den nivå vi har idag inte är möjlig. Vi ser att, om vi inte kan säkerställa den sportsliga kvalitén, så kommer den negativa trenden att fortsätta nedåt. Vi behöver attrahera en ny publik, vilket har varit svårt de senaste åren.

Samarbetet har fått stor kritik bland supportrar. Vi har kontaktat Calle Åsell, spelare i Väsby IK, om vad samarbetet innebär för klubben och hur de bemöter kritiken?

–Just nu innebär samarbetet inte så mycket för oss spelare eftersom samarbetet börjar först 1 maj. Det är ingenting som vi drabbas av i nuläget. I stort innebär det att vår föreningen, vår arbetsplats får mer pengar, säger han.

Calle berättar att samarbetet skapade konstiga och nya känslor hos spelarna till en början, men ju mer information de fått om vad samarbetet innebär har de fått positiva känslor. Det öppnar upp möjligheter för både klubben och spelarna.

–Det är min moderklubb och jag har gått i samma ishall i 28 år, så det känns lite konstigt att märket försvinner. Vi får se hur det blir i framtiden men det är svårt att känna nu hur det kommer påverka oss.

Samarbetet har blivit väldigt uppmärksammat på senaste tiden och många supportrar anser att klubben byter identitet när de tar över Brödernas färger.

–Jag förstår att de ser det så. Jag tycker också det är jättetråkigt att vi byter märke. Det är något jag identifierar mig med också.

På lång sikt ser ändå Calle positivt på bytet. Det gamla märket dör inte ut helt. Ungdomarna kommer fortsatt ha det gamla, och supportrarna kommer på sikt vänja sig vid det nya. Med något ont kommer något gott. Människor tenderar inte att vara positiva till förändring så det tar nog sin tid. Men det är en långsiktig plan så förhoppningsvis kommer de tillbaka om de väljer nu att hoppa av.

–De få supportrar vi har, har varit där sedan jag var liten. Det finns ingen anledning för dem att hoppa av nu när det sker en ny satsning som se aldrig varit med om tidigare. Det vore tråkigt om de väljer att inte stötta oss i framtiden.

Text: Elsa Ekdahl