Foto: David Johansson

I februari sätter Intiman upp pjäsen ”Trollkarlen från Oz”. Citynytts reporter David Johansson träffade regissören och producenten bakom pjäsen Kålle Gunnarsson som varit regissör i 21 år.

När företaget 2entertain köpte teatersalongen Intiman behövde salongen hitta sitt signum. På Lisebergsteatern i Göteborg hade ett koncept redan prövats i form av Jullovsteater, som hade pjäser baserade på Astrid Lindgrens verk. Detta togs sedan med upp till scenen i Odenplan. Jullovsteatern är en form av familjeteater, och vipsså hade Intiman hittat sin genre. Medan andra teatrar har musikaler och farser så har Intiman fokuserat på just familjeteater. Redan innan pandemin hade olika föreställningar blivit uppsatta, framför allt familjemusikaler. Men efter pandemin ville Intiman komma tillbaka till familjeteatertraditionen, och det blir med Trollkarlen från Oz.

”Efter pandemin så ville vi komma tillbaka till familjeteatertraditionen igen. Så då tänkte vi vad finns det för underhållning för hela familjen? Då kände vi att Trollkarlen från Oz är en sån där jätteklassiker” säger Kålle.

Hur förnyas en klassiker eller hur kan den bli fräschare? Manus som köps in får inte ändras. Kålle berättar att språket kan vara lite mossigt och att ibland får språket göras om för att det ska passa in. Men scenografin, ljussättningen, koreografin och kostym är det som kan göra att föreställningen känns nyare och fräschare.

”Här kan man gå, 90 år eller 9 år. Det är för alla” – Kålle Gunnarsson.

 

Foto: David Johansson

Text: David Johansson