Är du sugen på mat från Belgien, Korea eller Frankrike? Du behöver inte åka långt, dessa kulturarv finns gömda i Norrmalm.

Restaurangen Arirang serverar den nordkoreanska kimchin som är en delikatess i arv, den har även blivit kulturarvslistad två gånger. Det finns många olika sätt att göra en kimchi men på ett traditionellt sätt så ska den innehålla salladskål, vitlök, fisksås och chilipulvret gochugaru.

Bistro Mirabelle serverar den franska rätten En apéritif som är en fyrarätters (minst) och är ett kulturarv värd sin status. Denna rätt serveras på stora högtider eller en vanlig vardag. En apéritif andas fransk kultur och symboliserar gemenskap.

Vad sägs om en iskall belgisk öl i helgen? I Pressklubben ölbar har du 800 olika belgiska ölsorter du kan välja mellan. Till ölen kan du även  avnjuta kulturrätter från Belgien, Tyskland och England som möter svenska klassiker.

 

Enligt Unescos hemsida beskrivs kulturarv som: Konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet antogs 2003. Konventionen undertecknades av Sverige år 2011. Institutet för språk och folkminnen ansvarar för arbetet med konventionen i Sverige. 

 

Text och Foto: Josefin Magnusson