Foto: David Johansson

Dagligen rullar lite drygt 2200 bussar i SL-trafiken. Av de bussarna äger SL själva omkring 100 st. Nu har Moderaterna tagit fram ett förslag till trafiknämnden i region Stockholm om att donera några av SL:s ägda bussar till krigsdrabbade Ukraina.  

Hittills har EU:s medlemsländer tillsammans donerat över 200 bussar till Ukraina, detta enligt EU-kommissionen. Tidigare har bland annat Finland och Lettland donerat bussar till Ukraina. Nu vill Moderaterna att Sverige också ska förse Ukraina med bussar.

– Att skicka bussar var en uppmaning som jag fick när jag träffade företrädare från regioner och kommuner i Ukraina strax före jul, säger Moderaternas oppositionsregionråd i Region Stockholm Kristoffer Tamsons i en intervju till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Moderaterna kommer vid trafiknämndssammanträdandet nästa vecka lägga fram ett förslag om att SL ska donera några av de 100 bussar som SL äger. Antalet bussar som ska skickas är ännu oklart. Men till en början kan det handla om ett tiotal bussar som ska doneras till Ukraina.

– Vill vi att ukrainarna ska kunna upprätthålla ett levande samhälle, genomföra evakueringar, hjälpa barn att ta sig till skolan och äldre att ta sig till sjukvården. Då är Ukraina nu i skriande behov av just bussar och då vet vi att vi måste hjälpas åt och ställa upp, säger Tamsons till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Förslaget om att skänka bussar är det hittills första och enda från svenskt håll. Men Kristoffer Tamsons ser gärna att fler i landet tar efter.

– Både trafikföretag och regioner runt om i Sverige borde kunna göra samma sak. Jag vill därför uppmana fler att se över om de kan avvara bussar eller annan utpekad utrustning som Ukraina är i behov av, säger Tamsons i ett pressmeddelande från Moderaterna.

City Nytt har försökt nå Kristoffer Tamsons (M) för en vidare kommentar utan framgång.

Text: Elias Johansson