Foto Camilla Isaksson

Den 2 februari 2021 genomförde SL möjligheten att blippa sitt betalkort på buss och tunnelbana. Nu två år senare ökar fortfarande andelen resenärer som använder sig av det nya systemet och vasastansborna uppskattar smidigheten.

SL beräknades förlora 100 miljoner kronor i veckan under pandemin när färre resenärer än någonsin åkte kollektivtrafik. Nu har intäkterna ökat mycket på grund av försäljningen av enkelbiljetter kopplat till möjligheten att blippa sitt betalkort. SL rapporterar att över 40 procent av intäkterna kommer från försäljning av enkelbiljetter idag.  En anledning till att försäljningen har ökat är att fler jobbar hemifrån och inte behöver resa lika mycket.

–Jag tycker att det är smidigt när man jobbar hemma mycket. Jag behöver inte lägga ut lika mycket i månaden, säger Hanna Eriksson som bor i Vasastan.

Både betalkorten och de nya gröna SL-korten fick en svajig start och mycket klagomål riktades mot SL för att inte ha implementerat systemet ordentligt. Flera av de nya spärrarna fungerade inte med korten under 2022, men nu verkar problemet vara mestadels löst. Sebastian Nygren använder betalkort som komplement till månadskortet när han inte ska resa lika mycket under vissa perioder.

Foto: Camilla Isaksson

–Ibland behöver jag inte åka in till jobbet lika mycket. Då känns det onödigt att lägga tusen kronor på SL-kort, säger Sebastian som står och väntar på tåget vid Odenplan.

–Bara det fungerar så är jag nöjd, men det gör ju inte alltid det med SL, säger han.

Trots den ökade försäljningen har SL rapporterat miljonunderskott som förväntas öka under 2023 och i värsta fall landa på över en miljard.

Text: Camilla Isaksson